Öppen innovation har redan tagit över – konkurrensfördelar skapas av ”vakna” företag!Det moderna sättet att se på innovation har redan skapat en ny ekonomi – men förändringen har bara börjat. ”Det spännande som händer nu är att det inte bara är inom nya industrier som öppen innovation blir norm, utan även i traditionstyngda branscher börjar det ta fart”, säger Jimmy Sköldberg, Nordenchef på Red Hat, pionjärer inom öppen mjukvara.

Det är nu tolv år sedan universitetsprofessorn Henry Chesbrough myntade begreppet ”Open Innovation”, ett nytt sätt att se på innovationsprocessen. Traditionellt har forskning och utveckling betraktats som det mest proprietära intellektuella kapital ett företag kan ha. Att skydda och hemlighålla det kapitalet har varit nyckeln för konkurrenskraft.

- Det Chesbrough såg var den oundvikliga följden av en omvärld där information är fri och globalt tillgänglig och där människor som brinner för den informationen enkelt kan komma i kontakt med varandra, dela kunskaper och erfarenheter och arbeta decentraliserat mot ett gemensamt mål, säger Jimmy Sköldberg.

Läs mer om hur Redhats öppna innovationer kan hjälpa er.

Öppen innovation är hemligheten bakom moderna framgångshistorier

Red Hats affärsmodell har sedan företaget grundades 1993 byggt på samma filosofi som öppen innovations-paradigmet. Man stöder och bidrar till utvecklingen av öppen källkods-baserad IT för att sedan testa, validera och supporta de bästa lösningarna. Det leder till snabbare innovation och mer kostnadseffektiv och kundnära utveckling – precis vad dagens ekonomi eftersträvar.

– När man ser på de senaste årens framgångsrika ”nya” företag, som Uber, Netflix, PayPal, Alibaba.com och sociala medie-jättar som Facebook och Twitter, har öppen innovation varit en naturlig del av framgången redan från start, säger Jimmy Sköldberg.

– Vi skapar skalbara system i ett högt tempo. För att göra det måste mjukvaran vi utvecklar och använder vara lättbegriplig, validerad i produktion, och lättillgänglig. Det är därför vi stöder open source, säger Jeff Wolski, mjukvaruingenjör vid Uber.

Läs mer om hur Redhats lösningar kan stärka er innovationskraft

Inom exempelvis banksektorn riskerar marknadsledare med århundraden av erfarenhet att stå handfallna när nya aktörer utmanar den rådande ordningen. Särskilt som nästan alla våra bankärenden idag sköts via telefonen eller datorn och mobilen. Idag kommer hotet mot marknadsledarna därför inte från andra fullservice-banker utan från exempelvis företag som Google, Alibaba och Apple – företag som redan kontrollerar kunderna och erbjuder nya smarta betaltjänster.

De traditionella bankjättarna, både i Sverige och globalt, måste ställa om sin IT-organisation för att möta de nya aktörernas flexibilitet och kundnära utveckling.

– Frågor som aktörerna inom exempelvis banksektorn borde ställa sig är: Kan vi vara ett av de företag som leder utvecklingen, eller kan vi knyta upp dem som partner snabbare än dina konkurrenter? Den som inte  kontrollerar kunderna försvinner snabbt från marknaden, oavsett hur stolt historien är. Det är en tuff och utmanande tid för storbankerna, men för oss som bankkunder kommer effekterna bara att vara positiva, säger Jimmy Sköldberg. 

 Presenteras av

red-hat-logo

Red Hat är världens ledande leverantör av open source-baserade mjukvarulösningar, med en community-baserad approach för att skapa pålitliga och högpresterande produkter inom cloud, Linux, middleware, lagring och virtualisering. 

Red Hat erbjuder även prisbelönt support, utbildning och konsultverksamhet. Som hub i ett globalt nätverk av företagskunder, partners och open source-communities bidrar Red Hat till att skapa relevant och innovativ teknologi som frigör resurser för tillväxt och förbereder kunderna för framtidens IT. 

Läs mer på : www.redhat.se

 


 

(Visited 91 times, 1 visits today)